Päivitän tähän hiljalleen listaa lempikirjoistani.

 

Axelsson, Majgull - Huhtikuun noita

Aivan mielettömän hyvä kirja! En ole koskaan lukenut mitään missä olisi ollut näin paljon näin ihania, upeita ja oivaltavia pieniä vertauksellisia kuvailuja. Minun oli itseasiassa ihan pakko alleviivata lauseita sieltä täältä, jotta voisin myöhemminkin tulla nauttimaan herkullisista kohdista. Kirjan juoni on myös erinomainen. Aikuiseen makuun. Älykäs, psykologisesti syvä, koskettava, moniulotteinen ja mystinen. Tämä ei ole tusinatavaraa!
Kaikki joita kiehtoo viipyilevät kuvaukset, vangitseva tunneilmapiiri, inhimillisyys ja taikuuden ja Stephen Hawkingin kvanttiteorian liitto, niin heti kirjakauppaan (saa halvalla pokkarina) tai kirjastoon etsimään tätä käsiinsä!

Takakansi sanoo näin:
"Desirée makaa sairaalassa. Hän ei pysty kävelemään eikä puhumaan , mutta hänellä on näkijän kyky. Hän osaa myös leijua ja ottaa ihmisen haltuunsa..."

Bach, Richard – Illuusio

Bach, Richard – Ikuisuus

Bach, Richard - Silta yli ikuisuuden

Bachin omaelämänkerrallinen ja suorastaan herkullisen huumorintajuisesti kirjoitettu teos. Kirja on moderni tarina ritareista ja lohikäärmeistä ja siitä prinsessasta, joka pitää voittaa omakseen kaikkien haasteiden jälkeen. Tarina kertoo sitoutumisen pelosta, rakkaudesta, parisielun etsimisestä, henkisestä kasvusta ja oivalluksista.

Bronte, Charlotte - Kotiopettajattaren romaani

Clarke, Susanna - Jonathan Strange ja herra Norrell

Coelho, Paulo – Alkemisti

Coelho, Paulo - Paholainen ja neiti Prymm

Coelho, Paulo - Veronica päättää kuolla

Tämän jälkeen tunsin jotain muuttuneen pysyvästi. Imaisevan kiinnostava tarina hulluudesta, elämästä, kuolemasta ja rakkaudesta tässä käsittämättömässä maailmassa. Ravistaa, suosittelen.

Coelho, Paulo - Zahir

Coelho, Paulo - Portobellon noita

Olin jo pitkällä tässä kirjassa, kun mietin että milloin tarina alkaa... Tämä oli erilainen. En ymmärtänyt aluksi, että kirja koostuu monien eri kertojien "haastatteluista". Erehdyin ensin luulemaan ensimmäistä kertojaa koko kirjan kertojaksi ja jouduin palaamaan takaisin alkuun ja nivomaan langanpäitä yhteen kesken kaiken. Puolivälissä kirjaa olin hieman pitkästynyt ja kirja tuntui olevan täynnä itsestäänselvyyksiä. Loppu onnistui kuitenkin yllättämään ja hymyilyttämään. Coelhon kirjoista tämä ei ole suosikkini (paitsi ah, niin kaunis kansikuva!), mutta ehdottomasti lukemisen arvoinen. Tämä on niitä kirjoja, joissa kärsivällinen lukija palkitaa ja viimeisillä sivuilla saa kokea raikasta oivaltamisen iloa.Funke, Cornelia - Mustesydän

Tämä minun on pitänyt lukea jo pitkään. Odotukseni olivat korkealla, mutta rimaa hipoen ne tulivat täytetyiksi. Tarina oli hyvä. Melko sadunkaltainen, sopii kammottavista puolistaankin huolimatta hyvin nuorille lukijoille. Jännä tämä oli, mutta ei missään vaiheessa aidosti pelottava, vaikka pelottavia asioita käsiteltiinkin. Lukija oli tehnyt sellaisia ratkaisuja tekstissään, että sydän kurkussa ei siis oikeasti tarvinnut pelätä. Kaikkein eniten suututti lukemattomat ja taas lukemattomat kirjoitusvirheet. Kirja on ilmeisesti suomennettu ja painettu vauhdilla, ja sen huomasi. Luvattoman paljon puuttui tai oli ylimääräisiä kirjaimia siellä täällä. Se aina katkaisee kertomuksen taian hetkeksi. Suomennuksestakaan en paikoitellen pitänyt. Tuli muutamaan otteeseen tunne, että tämä pitäisi lukea englanniksi, saksaa kun en osaa.

Tarinassa siis kirjansitoja isä ja 12-vuotias Meggie-tytär sekä hänen täpäkkä, kirjahullu Elinor-tätinsä matkaavat halki Italian pikkukylien (plussaa italialaisista yksityiskohdista ja suurenmoisista kieli- ja mielikuvista) erään merkittävän kirjan (ja sieltä ulos hypänneiden hahmojen) vuoksi. Mukana sopiva määrä myös keijuja, tulennielemistä, silkkaa julmuutta, maagisia erityistaitoja ja hyvin kuvailtua tunnelmaa.Havaste, Paula - Kymmenen onnen Anna 

Kirja kiinnosti minua jo siitä lähtien, kun se ensimmäisiä kertoja ilmestyi mainoksiin. Suomalainen kulttuurihistoria, yrttitietous ja Kalevalaan pohjautuvat loitsut tuntuivat houkuttelevilta, erityisesti kun päähenkilönä on voimakas naishahmo.

Kirja oli oikein mainiosti kirjoitettu. Pidin erityisesti sen vanhaa puhetapaa mukailevasta dialogista ja paikoitellen hyvinkin elävistä luonnon, tuoksujen ja tunteiden kuvailuista. Kirjassa oli paljon kursiivilla kirjoitettuja loitsuja, unia ja satuja. Jos en olisi tällainen ahmija, ja aikaa olisi enemmän, olisin varmaan paneutunut rauhallisemmin tekstiin, mutta nyt tuli hypeltyä joidenkin unikuvausten yli.

Hyvää kirjassa oli myös se, että nuo 10 onnea pitivät mukavasti kirjan kasassa ja saivat itsekin miettimään omaa elämäänsä ja sen onneja. Kirjan lopussa oli luettelo kirjassa maínituista parantavista yrteistä ja niiden käyttötarkoituksista, sekä lista näiden vanhojen kasvien nykyaikaisista nimistä. Esimerkiksi "lehmän kieli" on kielo. 

Mukava kirja, ei muuta kuin ruisleivän kyrsä kouraan, tervakynttilä palamaan ja Annan maailmaan.

 

Hayden, Torey - Aavetyttö

Todella jännittävä ja otteessaan pitävä (luin yhdellä istumalla) kirja merkillisestä Jadie-tytöstä. Hayden on siis psykologi ja erityisopettaja, ja hänen kirjansa käsittelevät yleensä hänen entisiä oppilaitaan. Tämä kirja on kuin jännitysromaani, joka herättää kysymyksiä kysymysten perään. Mitä ihmettä Jadielle on tapahtunut, mistä on kysymys, mitä kaikki tarkoittaa ja mihin oikein voi uskoa? Haydenillä on ihanan sujuva ja rento tyyli kirjoittaa, vaikka aiheet ovat aina äärettömän vakavia ja traagisuudessaan raskaita. Silti tämä kirja ei tuntunut raskaalta, eikä siitä jäänyt sellaista ikävää jälkimakua, niin kuin usein vastaavia aiheita käsittelevistä kirjoista. (Toki monet asiat jäivät hieman vaivaamaan mieltä...) Ei voi muuta sanoa, kuin että uskomatonta, että tämäkin tarina on aivan totta.

Hayden, Torey - Suden lapset

 

Hayden, Torey - Tiikerin lapsi

 

Hayden, Torey - Häkkipoika

Tarina imaisi sisäänsä heti ensimmäisellä sivulla niin kuin yleensä kaikki Haydenin kirjat. Tästä on vaikea sanoa muuta kuin että taattua tavaraa Torey Haydenin tyylistä pitäville. Mielenkiintoinen tarina, hienosti kuvattuja tilanteita ja ihmisiä ja koskettavia kohtaloita. Luin kirjan puolivälistä loppuun eräänä maanantaiyönä ja itkin hysteerisesti peittooni niistäen, kun yksityiskohtaisempia taustoja Häkkipojan elämästä alkoi paljastua. En vieläkään ole täysin toipunut erään sivulla kuvatusta tapahtumasta. Oli karmaisevaa tuntea niin syvästi se raadollisuus ja traagisuus, jollaista jotkut tässä maailmassa joutuvat kokemaan. Tunsin hetkellisesti ylitsevyöryvää epätoivoa ja masennusta siitä, että tällaista tapahtuu ja tällaista on olemassa. Siitä huolimatta kirja ei missään nimessä mässäile kamaluuksilla ja on Haydenille tyypilliseen humoristiseen ja kuitenkin asialliseen tyyliin kirjoitettu.

Harris, Joanne - Kesäviiniä

 

Jansson, Tove - Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia

 

Lewis, C.S - Narnia-sarja

  • Velho ja leijona (The Lion, the Witch and the Wardrobe, 1950).

Prinssi Kaspian (Prince Caspian: The Return to Narnia, 1951). Kaspianin matka maailman ääriin (The Voyage of the Dawn Treader, 1952). Hopeinen tuoli (The Silver Chair, 1953). Hevonen ja poika (The Horse and His Boy, 1954). Taikurin sisarenpoika (The Magician's Nephew, 1955). Narnian viimeinen taistelu (The Last Battle, 1956).

 

 

McBride, Regina - Ennen sarastusta

Montgomery, L.M. - Runotyttö

Montgomery, L.M. - Anna-sarja

 

Rowling, J.K. - Harry Potter – sarja

Harry Potter ja viisasten kivi (HP and the Philosopher's Stone, 1997). Harry Potter ja salaisuuksien kammio (HP and the Chamber of Secrets, 1998). Harry Potter ja Azkabanin vanki (HP and the prisoner of Azkaban, 1999). Harry Potter ja liekehtivä pikari (HP and the Goblet of Fire, 2000). Harry Potter ja Feeniksin kilta (HP and the Order of the Phoenix, 2003). Harry Potter ja puoliverinen prinssi (HP and the Half-Blood Prince, 2005). Harry Potter ja Kuoleman varjelukset (HP and the Deathly Hallows, 2007).

Süskind, Patric - Parfyymi

1600-luvun Ranskaan ajoittuva uskomaton kertomus miehestä, joka pystyy haistamaan punkin puun oksalla, muttei itse tuoksu millekkään. Rajusti mukaansa tempaava kirja, jolla on yllättävä loppu.


Zusak, Markus - Kirjavaras

Voi hyvänen aika sentään. Ensiksikin on vaikea kuvitella että tämä on (kolmekymppisen) miehen kirjoittama. Toisekseen on uskomatonta että tämä on kirjoitettu äskettäin. Sarjassamme "Tämän-pitäisi-olla-minun-kirjoittamani". 1940-luvun Saksaan sjoittuva kertomus tytöstä, joka rakastaa tarinoita. Kertojana toimii Kuolema. Sarkastinen ja inhimillinen Kuolema. Kirjan kieli on kaunista, oivaltavaa, lepattavaa, runollista, harsomaista, nerokastakin ehkä jopa paikoitellen. Äärettömän hyvä kirja kaikin puolin. Tässä ei ole yhtään heikkoa kohtaa. Tämä välttää taidokkaasti myös sokeriset ja ennalta-arvattavat loppuratkaisut niin isossa kuin pienessäkin mittakaavassa. Ainakin minun mielestäni. Lukekaa!


Wassmo, Herbjorg - Seitsemäs kohtaaminen

Taas kerran kirja, jonka alku ei heti tempaissut mukaansa, mutta loi hitaasti hiipien koukuttavaa verkkoa ympärilleni. Erinomainen kirja. Hieno. Kaunis. Hyvin "erilainen" rakkauskertomus, ja kerronta on merkillisen suoraa tekstiä, jossa lauseet saavat syvempiä merkityksiä kuin sanat antaisivat olettaa. Tämä jätti jälkeensä inspiraation kirjoittaa ja oudon jomotuksen rintaan. Että jossain olisi ihminen, se joka ymmärtää, se jonka luota ei tarvitsisi kaivata pois, se joka olisi minua varten haluamatta omistaa...

 

Wells, Rebecca - Jumalaiset JaJa-sisaret

Moniulotteinen ja kiehtova tarina naisesta, joka sanoo ettei osaa rakastaa, ja hänen lapsuudestaan äitinsä hulvattoman JaJa-siskoporukan parissa. Tämä on tarina ystävyydestä ja lapsuuden kipeistä kokemuksista, joka kannattaa lukea.

 

Jos sinusta tuntuu, että tiedät hyvän kirjan josta saattaisin pitää, niin olethan niin kultainen, että jätät kommentteihin terveiset ja kirjan nimen. Tästä olisin kovin kiitollinen!// Päivitetty 6.10.08 Seitsemäs kohtaaminen