Ihana, perinteinen ja ehdottoman herkullinen kesäherkku. Tätä jo mummolassa aikoinaan latkittiin lautasen täydeltä. Näitten mittojen ja määrien suhteen olen yleensä aika suurpiirteinen, mutta yritetään nyt laittaa jotain mittayksikköä kuitenkin.

Raparperihyve

2-5 raparperin vartta
100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria (lisäksi voit sokeroida raparperiä maun mukaan)
n. 4 dl kaurahiutaleita

Kuori raparperit (ohuen ohuita suikaleita, kuoriminen on oma taiteenlajinsa) ja pilko kuoritut varret noin 2 cm paksuisiksi
 palikoiksi. Lado ne sitten suhteellisen tasaisesti uunivuokaan ja ripottele päälle sokeria riippuen siitä miten happamaa siedät. Sulata rasva miedolla lämmöllä kattilassa. Lisää joukkoon kaurahiutaleet ja sokeri ja sekoittele kunnes seos on jykevää töhnää. Lisää rohkeasti enemmän kaurahiutaleita, jos seos vaikuttaa lilluvan liikaa voissa. Kaiken voin tulisi olla imeytynyt kaurahiutaleisiin ja toskan pitäisi olla aika kuivakkaa. Levitä sitten kauratoska jotenkuten raparperien päälle ja paista 200 asteen lämmössä, ala- tai keskitasossa n. 25 minuuttia. Toska saa vähän ruskettua paikoitellen, mutta pidä huoli ettei se pala!

Tämä on parasta herkkua vaniljakastikkeen kanssa, mutta lautaselle sekaan kaadettu maitokin käy paremman puutteessa. Syksyllä tästä saa tehtyä ihanaa omenahyvettä, korvaa vain raparperit omenaviipaleilla ja korvaa raparperien päälle ripoteltu sokeri kanelilla. Nam, nam...